En dynamisk innkjøpsordning (DPS/DIO) er på mange måter likt som en kvalifikasjonsordning eller rammeavtale, og brukes av alle offentlige innkjøpere. Hovedfordelen for både leverandører og innkjøpere er å slippe å gjennomføre en krevende leverandørkvalifisering for hver eneste konkurranse, og heller gjøre det én gang på forhånd.
Enkelt forklart er dette en ordning man søker seg inn i, der man må oppfylle et sett med kvalifikasjonskrav for å bli godkjent inn. Så lenge dere oppfyller kvalifikasjonskravene, skal dere bli godkjent inn. Da får dere tilgang til en egen markedsplass for anbud, der kun forhåndskvalifiserte leverandører kan gi tilbud.
Ofte stilte spørsmål
Hva er fordelen med å bli med i en dynamisk innkjøpsordning?
Dere får tilgang til konkurranser fra store innkjøpere innenfor forsyningssektoren, som ikke kunngjør alle konkurranser åpent for alle.
Hvilke innkjøpere legger ut konkurranser i dynamisk innkjøpsordning?
De fleste offentlige innkjøpere bruker dynamiske innkjøpsordninger når de skal kjøpe inn standardiserte varer eller tjenester.
Hvilke type konkurranser legges ut i dynamiske innkjøpsordninger?
Det er som regel innkjøp av standardiserte varer eller tjenester som legges ut.
For varer kan dette typisk være møbler, kontorrekvisita, hvitevarer, PC og annet elektronisk utstyr, medisiner, medisinsk forbruksmateriell, standard byggemateriale som sement og asfalt.
For tjenester kan det typisk være revisjonsoppdrag, opplærings- og utdannelsesoppdrag, transportoppdrag, vakttjenester, rengjøringstjenester, oversettingstjenester, håndverkstjenester eller konsulentbistand under oppdragsgivers instruksjonsmyndighet.
Hva koster det å bli med i en dynamisk innkjøpsordning?
Det er helt gratis å bli med i en dynamisk innkjøpsordning, jf. anskaffelsesforskriften §26-4 femte ledd.
Når er fristen for å bli med i en dynamisk innkjøpsordning?
Det er ingen frist for å søke seg inn, og man kan bli medlem så lenge ordningen finnes.
Hvordan finner jeg dynamisk innkjøpsordning i Cobrief?
I Cobrief vil alle relevante dynamiske innkjøpsordninger dukke opp i Innboks, og kan filtreres ved å velge underpunktet «Ordninger» i venstremenyen.
Hvordan jobber jeg med konkurranser fra dynamiske innkjøpsordninger i Cobrief?
Når du har blitt akseptert inn i en ordning, vil du få varsler fra innkjøper når konkurranser legges ut. For å jobbe med de i Cobrief, oppretter du et privat anbud, som forklart her.
Hva er forskjellen på en dynamisk innkjøpsordning og en kvalifikasjonsordning?
Begge ordningene har mye til felles, der man må søke seg inn og oppfylle et sett med kvalifikasjonskrav. Dette er hovedforskjellene:
Kvalifikasjonsordninger finnes kun innen forsyningssektoren, mens dynamiske innkjøpsordninger kan brukes av alle (inkludert forsyningssektoren).
Kvalifikasjonsordninger kan brukes til alle typer innkjøp, mens dynamiske innkjøpsordninger er som regel brukt til mer standardiserte innkjøp.
Det kan kreves et gebyr for å bli med i en kvalifikasjonsordning, mens dynamiske innkjøpsordninger skal være gratis å bli med i.
Hva er forskjellen på en dynamisk innkjøpsordning og en rammeavtale?
Rammeavtaler og dynamiske innkjøpsordninger er begge ment for å forhåndskvalifisere leverandører før enkeltinnkjøp. Dette er hovedforskjellene:
For å bli med i en rammeavtale må du vinne selve rammeavtale-konkurransen, mens i en dynamisk innkjøpsordning skal alle som oppfyller kravene få bli med.
En rammeavtale kunngjøres som en vanlig konkurranse med frist, mens en dynamisk innkjøpsordning er åpen i hele perioden, som regel flere år.
Rammeavtaler kan brukes til alle slags konkurranser, mens dynamiske innkjøpsordninger brukes til innkjøp av standardiserte varer ("hyllevarer") og standardiserte tjenester.
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har også skrevet en utfyllende artikkel om dynamiske innkjøpsordninger og sammenligning med rammeavtaler, der man kan se alle forskjellene. De har også skrevet en artikkel om rammeavtaler generelt.